Študijné odbory
6323 K hotelová akadémia
Forma štúdia: denné štúdium s dĺžkou 5 rokov
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Úroveň Slovenského kvalifikačného rámca: SKKR 4
Úroveň Európského kvalifikačného rámca: EKR 4
Dĺžka štúdia: 5 rokov
Podmienky na prijatie do odboru:
- úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ,
- zdravotná spôsobilosť pre štúdium a výkon práce v odbore,
- splnenie kritérií prijímacieho konania.
Spôsob ukončenia štúdia: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie, výučný list
Absolvent študijného odboru hotelová akadémia je:
- kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom,
- pripravený na samostatný výkon odborných hotelierskych a reštauračných činností,
- schopný v tejto oblasti samostatne podnikať,
- vie komunikovať v dvoch cudzích jazykoch,
- flexibilný, samostatný, tvorivý, vie pracovať s ľuďmi, s verejnosťou, využíva v práci IKT,
- po úspešnom ukončení štúdia môže pokračovať v štúdiu na vysokej škole.
6445 K kuchár
Forma štúdia: denné štúdium s dĺžkou 4 rokov
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Úroveň Slovenského kvalifikačného rámca: SKKR 4
Úroveň Európského kvalifikačného rámca: EKR 4
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru:
- úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ,
- zdravotná spôsobilosť pre štúdium a výkon práce v odbore,
- splnenie kritérií prijímacieho konania.
Spôsob ukončenia štúdia: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie, výučný list
Absolvent študijného odboru kuchár je:
- kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom,
- schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch a v ostatných zariadeniach spoločného stravovania,
- schopný v tejto oblasti samostatne podnikať,
- vie odborne komunikovať so zákazníkom,
- vie komunikovať v jednom cudzom jazyku,
- flexibilný, tvorivý, schopný na sebe pracovať a vie pracovať v tíme,
- po úspešnom ukončení štúdia môže pokračovať v štúdiu na vysokej škole.
6444 K čašník, servírka
Forma štúdia: denné štúdium s dĺžkou 4 rokov
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Úroveň Slovenského kvalifikačného rámca: SKKR 4
Úroveň Európského kvalifikačného rámca: EKR 4
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru:
- úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ,
- zdravotná spôsobilosť pre štúdium a výkon práce v odbore,
- splnenie kritérií prijímacieho konania.
Spôsob ukončenia štúdia: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie, výučný list
Absolvent študijného odboru čašník, servírka je:
- kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom,
- schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako samostatne zárobkovo činná osoba,
- ovláda práce spojené s technikou obsluhy, receptúry, technologické postupy prípravy jedál a nápojov,
- uplatňuje gastronomické pravidlá, majú kultivované a spoločenské správanie,
- po úspešnom ukončení štúdia môže pokračovať v štúdiu na vysokej škole.
Nadstavbové štúdium:
2982 L 02 potravinárska výroba zameranie na pekársku a cukrársku výrobu
Forma štúdia: denné štúdium, s dĺžkou štúdia 2 rokov
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Dĺžka štúdia: 2 roky
Podmienky na prijatie do odboru:
- úspešné ukončenie učebného odboru,
- zdravotná spôsobilosť pre štúdium a výkon práce v odbore,
- splnenie kritérií prijímacieho konania.
Spôsob ukončenia štúdia: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie, výučný list
Absolvent študijného odboru potravinárska výroba je:
- kvalifikovaný odborný pracovník schopný ďalšieho odborného rastu,
- má schopnosti reagovať na základné technického pokroku a je spôsobilý pre podnikateľskú činnosť,
- má široký odborný profil s nevyhnutným všeobecným vzdelaním, je dostatočne adaptabilný v príbuzných odvetviach potravinárskej výroby, je logicky mysliaci, schopný aplikovať nadobudnuté vedomosti a schopnosti pri riešení problémov,
- po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je pripravený vykonávať technicko-hospodárske činnosti prevádzkového charakteru v potravinárskej výrobe,
- vie aplikovať získané vedomosti na konkrétne prípady v praxi,
- po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky môže sa uchádzať o štúdium na vysokej škole najmä na STU, chemicko-technologickej fakulte, prípadne o pomaturitné štúdium za rovnakých podmienok ako absolventi ostatných druhov stredných škôl.