Stredná odborná škola obchodu a služieb Trnava
Učebné odbory
4-ROČNÉ UČEBNÉ ODBORY
2977 H CUKRÁR KUCHÁR
Kód a názov študijného odboru: 2799 H cukrár kuchár
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolventi nadobudnú teoretické vedomosti a praktické zručnosti v uvedených odboroch a po ukončení štúdia nájdu uplatnenie
- v reštauračných a hotelových zariadeniach, vo výrobných strediskách pripravujúcich jedlá, kde sa uplatnia v pracovných pozíciách ako kuchár, šéfkuchár, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti spoločného stravovania
- ako cukrári v reštauráciách a hoteloch, prípadne iných cukrárskych prevádzkach a zariadeniach
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): Nadstavbové štúdium pre absolventov štvorročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore spoločné stravovanie a 6403 L podnikanie v remeslách a službách ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.
Profil absolventa: Absolvent učebného odboru cukrár kuchár
- je kvalifikovaný pracovník schopný samostatne pracovať v oblasti cukrárskej výroby a spoločného stravovania
- pozná zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných i pracovne náročných jedál teplej a studenej kuchyne, spojené so samostatnou prípravou pokrmov, ako aj teplých nápojov
- pozná suroviny, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry, technologické postupy prípravy jedál a cukrárskych výrobkov
- ovláda techniku expedície, estetickú úpravu jedál na tanieroch
- medzi ďalšie zručnosti, ktoré absolvent získa patrí príprava jednotlivých cukrárskych ciest a hmôt, modelovanie všetkých druhov ozdôb
- ovláda prácu na finálnych výrobkoch spojenú s plnením a dekorovaním, prípravu reštauračných múčnikov, špeciálnych cukrárskych výrobkov, mrazených krémov a výrobu zmrzliny
- pozná príslušné normy platné pri výrobe a kontrole finálnych výrobkov a vie posúdiť kvalitu polotovarov a konečných výrobkov
- vie obsluhovať jednotlivé výrobné zriadenia a vykonávať ich bežnú údržbu
- ovláda technologické postupy výroby, prácu s výpočtovou technikou a metódy plánovania a riadenia ekonomiky práce
Po úspešnom absolvovaní záverečnej odbornej skúšky žiak získa výučný list ako doklad svojho stredného odborného vzdelania na dve profesie.
3-ROČNÉ UČEBNÉ ODBORY
6445 H KUCHÁR
Kód a názov študijného odboru: 6445 H kuchár
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 3 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent učebného odboru kuchár
- je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník
- spĺňa podmienky na výkon činností v oblasti spoločného stravovania a ubytovacích služieb, kde môže pracovať ako kuchár
- ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál
- ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): Nadstavbové štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore spoločné stravovanie a 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.
Profil absolventa: Absolvent trojročného učebného odboru kuchár
- po ukončení štúdia ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál
- pripravuje samostatne jedlá podľa predpísaných receptúr, ovláda zásady BOZP
- môže byť zaradený ako kuchár v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania alebo ako živnostník po získaní potrebnej praxe
- odborné zručnosti získava pri rôznych spoločenských akciách, pri komerčných objednávkach
Počas štúdia žiaci môžu absolvovať odborné kurzy – barmanský, baristický, someliérsky, carving, čapovanie piva.
6444 H ČAŠNÍK,SERVÍRKA
Kód a názov študijného odboru: 6444 H čašník, servírka
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 3 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent
- je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v hoteloch, v reštauráciách, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník
- ovláda základné právne, administratívne, osobnostné a etické aspekty súkromného podnikania a hlavné zásady marketingu
- má schopnosť vyjadrovať sa v jednom svetovom jazyku v bežných komunikatívnych situáciách, má potrebné vedomosti pre prácu s informačnou a výpočtovou technikou
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): Nadstavbové štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore spoločné stravovanie a 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.
Profil absolventa: Absolvent trojročného učebného odboru
- po ukončení prípravy samostatne zvládne jednoduchú a zložitú obsluhu hostí v zariadeniach spoločného stravovania (reštaurácie, hotely, bary, bistrá, chaty a pod.) pri bežných prevádzkach ako aj pri slávnostných príležitostiach
- vie uviesť hostí a poskytnúť pomoc klientom pri výbere z jedálneho lístka
- pripravuje miešané nápoje aj podľa vlastných receptúr
- vie pripraviť jednoduché jedlá, minútky, šaláty a múčniky, dokončuje jedlá pred zrakom hosťa a pripravuje tabule na slávnostné príležitostí
- vie pripraviť pracovisko a ovláda všetky práce spojené so stolovaním
- vie prijímať jednoduché a zložité objednávky, podávať informácie o jedlách a nápojoch, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál
- ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie
- vie odborne komunikovať so zákazníkom
- vie poskytovať odbornú inštruktáž pri servírovaní špeciálnych pokrmov a nápojov
- ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, vie účtovať na registračnej pokladni, inkasovať tržby, písať jedálne lístky
- vie čapovať a ošetrovať nápoje, ošetrovať a skladovať potraviny a používané predmety (poháre, nádoby, príbory a pod.)
Počas štúdia žiaci môžu absolvovať odborné kurzy – barmanský, baristický, someliérsky, carving, čapovanie piva.
6456 H KADERNÍK
Kód a názov študijného odboru: 6456 H kaderník
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 3 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent je kvalifikovaný odborný pracovník
- spĺňa podmienky na výkon činností v oblasti kaderníckych a kozmetických služieb, kde môže pracovať ako kaderník
- uplatní sa v pracovných pozíciách ako odborný zamestnanec kaderníctva v prevádzkach malých a stredných firiem, súkromný podnikateľ v kaderníckej oblasti
- ako zamestnanec firiem zaoberajúcich sa výrobou a výrobkami vlasovej kozmetiky
- počas štúdia získava odborné vedomosti a praktické zručnosti potrebné na odbornú prácu v prevádzkach kaderníctiev so všeobecným prehľadom o celej oblasti kaderníckych a kozmetických služieb
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): Nadstavbové štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore 6426 L vlasová kozmetika a 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.
Profil absolventa : Po ukončení prípravy absolvent učebného odboru
- samostatne zvládne jednoduchú a zložitú obsluhu zákazníkov v kaderníckych salónoch, ovláda dennú starostlivosť o vlasy, vie používať rôzne techniky úpravy vlasov
- ovláda technologické postupy jednotlivých druhov strihov, vytvára účesy na rozličné príležitosti ( spoločenské príležitosti, súťaže, módne prehliadky ako aj na denné nosenie)
- vie pracovať s kaderníckymi materiálmi (prípravky na chemickú úpravu vlasov, prípravky vlasovej kozmetiky)
- vie vytvoriť módne farebné kombinácie v súlade s navrhnutým účesom, poskytovať poradenskú službu zákazníkom pri výbere účesu, starostlivosti o vlasy a používaní prípravkov na ošetrenie vlasov
- vie načrtnúť navrhnutý účes zákazníčke, je schopný sústavne sledovať odbornú literatúru a nové módne trendy
- ovláda funkcie pracovných prístrojov, prácu s nimi ako aj ich ošetrovanie, má vedomosti o usporiadaní a zariadení pracoviska kaderníka
- ovláda psychológiu práce, vie sa správať k rôznym typom zákazníkov
- pozná choroby vlasov a kožné choroby najmä na pokožke hlavy, rúk a nôh, dodržiava a realizuje zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci
- má vedomosti o ekonomických javoch a pozná formy podnikania malých podnikov v podmienkach trhového mechanizmu
- má zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom, vie efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci
3355 H STOLÁR
Kód a názov študijného odboru: 3355 H stolár
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 3 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent je kvalifikovaný odborný pracovník schopný:
- vykonávať kvalifikované pracovné činnosti v oblasti výroby alebo montáže nábytku,
- stavebno-stolárskych výrobkov a výrobkov z dreva a drevných materiálov v sériovej
- alebo individuálnej výrobe
- pracovať v rôznych oblastiach národného hospodárstva a v súkromnom sektore
- zameranom na spracovanie dreva
- čítať a kresliť technickú dokumentáciu
- vykonávať činnosti v oblasti výrobnej kontroly a kontroly kvality výrobkov
- uplatniť vedomosti z oblasti ekonomiky, živnosti, podnikania
- používať počítačové aplikácie v rozsahu príslušného odboru
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): Nadstavbové štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore 3347 L drevárska a nábytkárska výroba a 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.
Profil absolventa: Absolvent učebného odboru stolár je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom
- schopný samostatne vykonávať základné odborné technické a technologické činnosti v odvetví spracúvania dreva, v oblasti výroby a montáže rôznych druhov výrobkov a konštrukcií, ich údržby a obnovy
- pozná prírodovedné zákonitosti svojho odboru a vie ich prakticky využívať pri riešení odborných úloh
- ovláda príslušné pracovné pomôcky, náradie, stroje a zariadenia, materiály, technológie výroby nábytku a stavebno-stolárskych výrobkov, kontrolu kvality prevedených prác, ekonomiku výroby a služieb v odbore
- na základe výkresovej dokumentácie, dokáže zvoliť a používať vhodné materiály a technologické postupy, hospodárne pracovať s materiálmi, energiami a strojovými zariadeniami, používať právne normy a predpisy vo svojom odbore
- je pripravený na výkon odborných činností v odvetví spracúvania dreva v podmienkach veľkých, stredných i malých podnikov, živnosti, prípadne samostatného podnikania
3678 H INŠTALATÉR
Kód a názov študijného odboru: 3678 H inštalatér
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 3 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa:
- realizácia zdravotných inštalácií, vykurovacích a stavebných objektov
- čítanie výkresovej dokumentácie
- realizácia vodovodu, kúrenie a kanalizácie
- spájanie potrubí rôznych materiálov, montáž, demontáž, opravy zdravotných inštalácií a ústredného kúrenia
- inštalácie kúrenia, plynovodov, kanalizácií a rozvodov vody, vrátane opráv
- uplatnenie vedomostí z oblasti ekonomiky, živnosti, podnikania
- používanie počítačových aplikácií v rozsahu príslušného odboru
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): Nadstavbové štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore 3659 L stavebníctvo a 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.
Profil absolventa : Absolvent učebného odboru
- je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom schopný samostatne vykonávať základné odborné technické a technologické činnosti v odvetví
- pripravený samostatne vykonávať základné odborné technologické činnosti pri realizácií technického zariadenia budov a inžinierskych sietí
- ako samostatný podnikateľ sa môže uplatniť pri realizácií, montáži, údržbe a rekonštrukciách inštalatérskych rozvodov v objektoch
- vie čítať projektovú stavebnú dokumentáciu
- vie zvoliť a používať vhodné materiály a technologické postupy, hospodárne pracovať s materiálmi, energiami a strojovými zariadeniami, vykonávať základné meracie práce, používať právne normy a predpisy vo svojom odbore
- vie aplikovať vedomosti z oblasti ekonomiky, podnikateľskej činnosti a investičnej výstavby, zostaviť rozpočet, poznať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany pred požiarom a ochrany životného prostredia
- je manuálne zručný, vie zhotovovať a montovať inštalatérske rozvody
- je schopný v požadovanej kvalite a estetickom vzhľade zrealizovať technologické postupy inštalatérskych a inžinierskych sietí