Učebné odbory

4-ROČNÉ UČEBNÉ ODBORY

2977 H  CUKRÁR KUCHÁR 

Kód a názov študijného odboru: 2799 H cukrár kuchár        

Forma štúdia: denná

Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Dĺžka štúdia: 4 roky

Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár

Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list 

Poskytnutý stupeň vzdelania:  stredné odborné vzdelanie

Pracovné uplatnenie absolventa: Absolventi nadobudnú teoretické vedomosti a praktické zručnosti v uvedených odboroch a  po ukončení štúdia nájdu uplatnenie

  • v reštauračných a hotelových zariadeniach, vo výrobných strediskách pripravujúcich jedlá, kde sa uplatnia v pracovných pozíciách ako kuchár, šéfkuchár, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti spoločného stravovania
  • ako cukrári v reštauráciách a hoteloch, prípadne iných cukrárskych prevádzkach a zariadeniach

Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): Nadstavbové štúdium pre absolventov štvorročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore spoločné stravovanie a  6403 L podnikanie v remeslách a službách ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.

Profil absolventa: Absolvent učebného odboru cukrár kuchár

  • je kvalifikovaný pracovník schopný samostatne pracovať v oblasti cukrárskej výroby a spoločného stravovania
  • pozná zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných i pracovne náročných jedál teplej a studenej kuchyne, spojené so samostatnou prípravou pokrmov,  ako aj teplých nápojov
  • pozná suroviny, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry, technologické postupy prípravy jedál a cukrárskych výrobkov
  • ovláda techniku expedície, estetickú úpravu jedál na tanieroch
  • medzi ďalšie zručnosti, ktoré absolvent získa patrí príprava jednotlivých cukrárskych ciest  a hmôt, modelovanie všetkých druhov ozdôb
  • ovláda prácu na finálnych výrobkoch spojenú s plnením a dekorovaním, prípravu reštauračných múčnikov,  špeciálnych cukrárskych výrobkov, mrazených krémov a  výrobu zmrzliny
  • pozná príslušné normy platné pri výrobe  a kontrole  finálnych výrobkov a vie posúdiť kvalitu polotovarov a konečných výrobkov
  • vie obsluhovať jednotlivé výrobné zriadenia a vykonávať ich bežnú údržbu
  • ovláda technologické postupy výroby, prácu s výpočtovou technikou a metódy plánovania a riadenia ekonomiky práce

Po úspešnom absolvovaní záverečnej odbornej skúšky žiak získa výučný list ako doklad svojho stredného odborného vzdelania na dve profesie.

3-ROČNÉ UČEBNÉ ODBORY

6445 H  KUCHÁR 

Kód a názov študijného odboru: 6445 H kuchár

Forma štúdia: denná

Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Dĺžka štúdia: 3 roky

Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár

Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list 

Poskytnutý stupeň vzdelania:  stredné odborné vzdelanie

Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent učebného odboru kuchár

  • je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník
  • spĺňa podmienky na  výkon činností v oblasti spoločného stravovania a ubytovacích služieb, kde môže pracovať ako kuchár
  • ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál
  • ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom

Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): Nadstavbové štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore spoločné stravovanie a 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.

Profil absolventa: Absolvent trojročného učebného odboru kuchár

  • po ukončení štúdia ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál
  • pripravuje samostatne jedlá podľa predpísaných receptúr, ovláda zásady BOZP
  • môže byť zaradený ako kuchár v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania alebo ako živnostník po získaní potrebnej praxe
  • odborné zručnosti získava pri rôznych spoločenských akciách, pri komerčných objednávkach

Počas štúdia žiaci môžu absolvovať odborné kurzy – barmanský, baristický, someliérsky, carving, čapovanie piva.

6444 H  ČAŠNÍK,SERVÍRKA 

Kód a názov študijného odboru: 6444 H čašník, servírka               

Forma štúdia: denná                                                                                        

Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Dĺžka štúdia: 3 roky

Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár

Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list 

Poskytnutý stupeň vzdelania:  stredné odborné vzdelanie

Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent

  • je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v  oblasti  spoločného stravovania ako  pracovník v hoteloch, v reštauráciách, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník
  • ovláda základné právne, administratívne, osobnostné a etické aspekty súkromného podnikania a hlavné zásady marketingu
  • má schopnosť vyjadrovať sa v jednom svetovom jazyku v bežných komunikatívnych situáciách, má potrebné vedomosti pre prácu s informačnou a výpočtovou technikou

Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): Nadstavbové štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore spoločné stravovanie a 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.

Profil absolventa: Absolvent trojročného učebného odboru

  • po ukončení prípravy samostatne zvládne jednoduchú a zložitú obsluhu hostí v zariadeniach spoločného stravovania (reštaurácie, hotely, bary, bistrá, chaty a pod.) pri bežných prevádzkach ako aj pri slávnostných príležitostiach
  • vie uviesť hostí a poskytnúť pomoc klientom pri výbere z jedálneho lístka
  • pripravuje miešané nápoje aj podľa vlastných receptúr
  • vie pripraviť jednoduché jedlá, minútky, šaláty a múčniky, dokončuje jedlá pred zrakom hosťa a pripravuje tabule na slávnostné príležitostí
  • vie pripraviť pracovisko a ovláda všetky práce spojené so stolovaním
  • vie prijímať jednoduché a zložité objednávky, podávať informácie o jedlách a nápojoch, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál
  • ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie 
  • vie odborne komunikovať so zákazníkom
  • vie poskytovať odbornú inštruktáž pri servírovaní špeciálnych pokrmov a nápojov
  • ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, vie účtovať na registračnej pokladni, inkasovať tržby, písať jedálne lístky
  • vie čapovať a ošetrovať nápoje, ošetrovať a skladovať potraviny a používané predmety (poháre, nádoby, príbory a pod.)

Počas štúdia žiaci môžu absolvovať odborné kurzy – barmanský, baristický, someliérsky, carving, čapovanie piva.

6456 H KADERNÍK 

Kód a názov študijného odboru: 6456 H kaderník

Forma štúdia: denná

Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Dĺžka štúdia: 3 roky

Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť

Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list 

Poskytnutý stupeň vzdelania:  stredné odborné vzdelanie

Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent je  kvalifikovaný odborný pracovník

  • spĺňa podmienky na  výkon činností v oblasti kaderníckych a kozmetických  služieb, kde môže pracovať ako kaderník
  • uplatní sa  v pracovných pozíciách ako odborný zamestnanec kaderníctva v prevádzkach malých a stredných firiem, súkromný podnikateľ v kaderníckej oblasti
  • ako zamestnanec firiem zaoberajúcich sa výrobou a výrobkami vlasovej kozmetiky
  • počas štúdia získava odborné vedomosti a praktické zručnosti potrebné na odbornú prácu v prevádzkach kaderníctiev so všeobecným prehľadom o celej oblasti kaderníckych a kozmetických  služieb

Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie):  Nadstavbové štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore  6426 L vlasová kozmetika a 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.

Profil absolventa : Po ukončení prípravy absolvent učebného odboru

  • samostatne zvládne jednoduchú a zložitú obsluhu zákazníkov v kaderníckych salónoch, ovláda dennú starostlivosť o vlasy, vie používať rôzne techniky úpravy vlasov
  • ovláda technologické postupy jednotlivých druhov strihov, vytvára účesy na rozličné príležitosti ( spoločenské príležitosti, súťaže, módne prehliadky ako aj na denné nosenie)
  • vie pracovať s kaderníckymi materiálmi (prípravky na chemickú úpravu vlasov, prípravky vlasovej kozmetiky)
  • vie vytvoriť módne farebné kombinácie v súlade s navrhnutým účesom, poskytovať poradenskú službu zákazníkom pri výbere účesu, starostlivosti o vlasy a používaní prípravkov na ošetrenie vlasov
  • vie načrtnúť navrhnutý účes zákazníčke, je schopný sústavne sledovať odbornú literatúru a nové módne trendy
  • ovláda funkcie pracovných prístrojov, prácu s nimi ako aj ich ošetrovanie, má vedomosti o usporiadaní a zariadení pracoviska kaderníka
  • ovláda psychológiu práce, vie sa správať k rôznym typom zákazníkov
  • pozná choroby vlasov a kožné choroby najmä na pokožke hlavy, rúk a nôh, dodržiava a realizuje zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia pri práci
  • má vedomosti o ekonomických javoch a pozná formy podnikania malých podnikov v podmienkach trhového mechanizmu
  • má zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom, vie efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci      

3355 H  STOLÁR 

Kód a názov študijného odboru: 3355 H stolár                                                                                                                                                                                                                                             

Forma štúdia: denná                                                                     

Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Dĺžka štúdia: 3 roky

Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť

Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list 

Poskytnutý stupeň vzdelania:  stredné odborné vzdelanie

Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent je kvalifikovaný odborný pracovník schopný:

  • vykonávať kvalifikované pracovné činnosti v oblasti výroby alebo montáže nábytku,  
  • stavebno-stolárskych výrobkov a výrobkov z dreva a drevných materiálov v sériovej  
  • alebo individuálnej výrobe
  • pracovať v rôznych oblastiach  národného hospodárstva  a v súkromnom sektore
  • zameranom na  spracovanie dreva
  • čítať a kresliť technickú dokumentáciu
  • vykonávať činnosti v oblasti výrobnej kontroly a kontroly kvality výrobkov
  • uplatniť vedomosti z oblasti ekonomiky, živnosti, podnikania
  • používať počítačové aplikácie v rozsahu príslušného odboru

Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie):  Nadstavbové štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore  3347 L drevárska a nábytkárska výroba a 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.

Profil absolventa: Absolvent učebného odboru stolár je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom

  • schopný samostatne vykonávať základné odborné technické a technologické činnosti v odvetví spracúvania dreva, v oblasti výroby a montáže rôznych druhov výrobkov a konštrukcií, ich údržby a obnovy
  • pozná prírodovedné zákonitosti svojho odboru a vie ich prakticky využívať pri riešení odborných úloh
  • ovláda príslušné pracovné pomôcky, náradie, stroje a zariadenia, materiály, technológie výroby nábytku a stavebno-stolárskych výrobkov, kontrolu kvality prevedených prác, ekonomiku výroby a služieb v odbore
  • na základe výkresovej dokumentácie, dokáže zvoliť a používať vhodné materiály a technologické postupy, hospodárne pracovať s materiálmi, energiami a strojovými zariadeniami, používať právne normy a predpisy vo svojom odbore
  • je pripravený na výkon odborných činností v odvetví spracúvania dreva v podmienkach veľkých, stredných i malých podnikov, živnosti, prípadne samostatného podnikania

3678 H  INŠTALATÉR

Kód a názov študijného odboru: 3678 H inštalatér                  

Forma štúdia: denná

Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Dĺžka štúdia: 3 roky

Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť

Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list 

Poskytnutý stupeň vzdelania:  stredné odborné vzdelanie

Pracovné uplatnenie absolventa:

  • realizácia zdravotných inštalácií, vykurovacích a stavebných objektov
  • čítanie výkresovej dokumentácie
  • realizácia vodovodu, kúrenie a kanalizácie
  • spájanie potrubí rôznych materiálov, montáž, demontáž, opravy zdravotných inštalácií a ústredného kúrenia
  • inštalácie kúrenia, plynovodov, kanalizácií a rozvodov vody, vrátane opráv
  • uplatnenie vedomostí z oblasti ekonomiky, živnosti, podnikania
  • používanie počítačových aplikácií v rozsahu príslušného odboru

Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie):  Nadstavbové štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov na úrovni ISCED 3A v študijnom odbore  3659 L stavebníctvo a 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na úrovni ISCED 5.

Profil absolventa : Absolvent učebného odboru

  • je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom schopný samostatne vykonávať základné odborné technické a technologické činnosti v odvetví
  • pripravený samostatne vykonávať základné odborné technologické činnosti pri realizácií technického zariadenia budov a inžinierskych sietí
  • ako samostatný podnikateľ sa môže uplatniť pri realizácií, montáži, údržbe a rekonštrukciách inštalatérskych rozvodov v objektoch
  • vie čítať projektovú stavebnú dokumentáciu
  • vie zvoliť a používať vhodné materiály a technologické postupy, hospodárne pracovať s materiálmi, energiami a strojovými zariadeniami, vykonávať základné meracie práce, používať právne normy a predpisy vo svojom odbore
  • vie aplikovať vedomosti z oblasti ekonomiky, podnikateľskej činnosti a investičnej výstavby, zostaviť rozpočet, poznať zásady hygieny práce, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany pred požiarom a ochrany životného prostredia
  • je manuálne zručný, vie zhotovovať a montovať inštalatérske rozvody
  • je schopný v požadovanej kvalite a estetickom vzhľade zrealizovať technologické postupy inštalatérskych a inžinierskych sietí