Stredná odborná škola obchodu a služieb Trnava
Študijné odbory
6425 K KADERNÍK - VIZÁŽISTA
Kód a názov študijného odboru: 6425K kaderník -vizážista
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy, zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium.
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie a výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent má uplatnenie
- v kaderníckych a kozmetických salónoch, v kúpeľných zariadeniach a wellness centrách,
- v predajniach s kaderníckymi a kozmetickými prípravkami, v prevádzkach hotelov, liečebných zariadení
- v predajniach a v spoločnostiach zaoberajúcich sa výrobou, predajom a distribúciou vlasových, kozmetických a manikérsko-pedikérskych prípravkov, pomôcok, prístrojov a náradia
- Uplatní ako kvalifikovaný odborník so širokým odborným profilom a primeraným všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti súvisiace s kozmetickými, kaderníckymi a manikérskymi službami, prípadne ako živnostník
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): možnosti ďalšieho vzdelávania v pomaturitnom štúdiu a na vysokej škole
Profil absolventa: Absolvent študijného odboru kaderník – vizážista
- je kvalifikovaný odborník so širokým odborným profilom a primeraným všeobecným vzdelaním
- je pripravený pre kvalifikované vykonávanie kaderníckych, kozmetických a vizážistických činností a poradenskej služby
- má vedomosti z oblasti technológie, stylingu, kozmetiky, materiálov, zdravovedy, estetickej výchovy a vizáže, psychológie, ekonomiky, prístrojov a zariadení, techniky líčenia a úpravy účesov, hygieny, bezpečnosti pri práci
- má vedomosti z oblasti podnikania v trhovej ekonomike, z hospodárenia v malých podnikoch, z pracovného práva, z kontaktu so zákazníkom, komunikácie, etiky, cudzích jazykov, pozná sortiment, vlastnosti materiálov a vie ich použiť, dokáže zostaviť ponuku služieb a aplikovať ich v praxi, je otvorený novým trendom a metódam v praxi
- je schopný pracovať samostatne, ale aj v kolektíve, vie poskytovať poradenskú službu zákazníkovi, sústavne sledovať odbornú, ekonomickú literatúru, nové trendy v odbore, dodržiavať zásady etiky, konať v súlade s právnymi normami spoločnosti
6362 M KOZMETIČKA A VIZÁŽISTKA
Kód a názov študijného odboru: 6362 M kozmetička a vizážistka
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy, zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie
Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolventka študijného odboru kozmetička a vizážistka
- je kvalifikovaná pracovníčka, schopná uplatniť sa v kozmetických a vizážistických salónoch
- má možnosť založiť si a úspešne prevádzkovať kozmetický salón
- má možnosť vykonávať poradenskú službu v oblasti kozmetiky a celkového vzhľadu, má uplatnenie v súkromnom podnikaní, v prevádzkach hotelov, v liečebných zariadeniach, v predajniach kozmetiky a parfumériách, prípadne ako súkromný dealeri kozmetického materiálu a pomôcok
- môže sa uplatniť aj v obchodnej sfére kozmetického priemyslu, v kúpeľných zariadeniach a wellness centrách
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): možnosti ďalšieho vzdelávania v pomaturitnom štúdiu a na vysokej škole
Profil absolventa: Absolventka študijného odboru
- má vedomosti a schopnosti určiť typ pleti zákazníčky, vie zvoliť vhodný spôsob ošetrenia jej pleti, vhodný typ naparenia, masky, zábalu
- má teoretické vedomosti o typológii tváre, farebnej typológii, optickom pôsobení farieb pri líčení a korekciách tváre
- ovláda pracovné postupy s ohľadom na dodržiavanie technologických postupov s prihliadnutím na individuálne želanie zákazníčky
- ovláda kompletné kozmetické ošetrenie tváre a tela manuálne a s prístrojovou technikou
- ovláda rozličné druhy líčenia a korekcie na základe estetických princípov, módnych trendov a zosúladí ich s celkovým vzhľadom
- zvládne obsluhu a údržbu najmodernejších prípravkov, prístrojov a pomôcok v kozmetických salónoch
- má logické myslenie, schopnosť aplikovať vedomosti pri riešení problémov, dokáže viesť základnú poradenskú službu
- má vedomosti o základných ekonomických pojmoch a kategóriách, o podnikateľskej činnosti a dokáže organizovať a riadiť činnosť prevádzky
- má komplexné vedomosti o zásadách BOZP, protipožiarnej ochrany a ochrany životného prostredia
6446 K KOZMETIK
Kód a názov študijného odboru: 6446 K kozmetik
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy, zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie a výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent študijného odboru
- je kvalifikovaný odborník schopný vykonávať činnosti súvisiace s kozmetickými službami v súkromných a štátnych podnikoch a organizáciách, poskytujúcich beauty služby
- výkonný pracovník, manažér strednej úrovne
- môže sa uplatniť ako súkromný podnikateľ
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): možnosti ďalšieho vzdelávania v pomaturitnom štúdiu a na vysokej škole
Profil absolventa: Absolvent študijného odboru kozmetik
- je kvalifikovaný odborník so širokým odborným profilom v oblasti dermatológie, kozmetiky, technológie a kozmetických materiálov
- ovláda technologické postupy pri poskytovaní kozmetických služieb
- má teoretické vedomosti a praktické zručnosti potrebné pre prácu v oblasti kozmetických služieb, pozná sortiment, vlastnosti materiálov a vie ich použiť
- má odborné vedomosti z oblasti zdravovedy, dermatológie, pozná základné pravidlá kozmetickej starostlivosti, hygieny a epidemiológie, ochrany a BOZP, psychológie a etiky kozmetičky, depilácie a epilácie, starostlivosti o ruky a líčenia
- je zručný v oblasti diagnostikovania kvality pokožky, určenia typu pleti, voľby pracovných postupov v súlade so stavom pokožky a typu pleti, použitia vhodných ošetrovacích prípravkov, masáže tváre, krku a dekoltu
- je zručný v oblasti technológie hĺbkového čistenia pokožky, úpravy a zafarbenia obočia a mihalníc, líčenia na základe aktuálnych technologických postupov a trendov, vizážistických techník, starostlivosti o ruky, estetickej úpravy pleti ako súčasti celkovej starostlivosti o harmonickú osobnosť
- má primerané všeobecné vzdelanie, je schopný pracovať samostatne, aj v tíme, sústavne sa vzdelávať štúdiom ďalšej odbornej literatúry a sledovať vývojové trendy vo svojom odbore
Absolvent si už počas štúdia dopĺňa vzdelanie formou certifikovaných školení v súlade s najnovšími trendami a požiadavkami trhu práce.
6445 K KUCHÁR
Kód a názov študijného odboru: 6445 K kuchár
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy, zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium. Uchádzač musí mať platný zdravotný preukaz. Zdravotnú spôsobilosť uchádzačov posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie a výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent študijného odboru kuchár
- je kvalifikovaný odborník, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania alebo ako živnostník po získaní potrebnej praxe
- ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby,
- pozná zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál.
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie):
možnosti ďalšieho vzdelávania v pomaturitnom štúdiu a na vysokej škole
Profil absolventa: Absolvent štvorročného študijného odboru kuchár
- po ukončení štúdia získava kvalifikáciu na úrovni úplného stredného odborného vzdelania
- samostatne zvládne prípravu jedál v zariadeniach spoločného stravovania (reštaurácie, hotely, bary, bistrá, penzióny a pod.) pri bežných prevádzkach ako aj pri slávnostných príležitostiach
- vie pripraviť jednoduché a zložité jedlá, minútky, šaláty, a múčniky
- dokončuje jedlá pred zrakom hostí
- vie pripraviť pracovisko a ovláda všetky práce spojené s prípravou jedál
- vie podávať informácie o jedlách, poskytovať odbornú inštruktáž pri servírovaní špeciálnych pokrmov
- ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, písať jedálne lístky, ošetrovať a skladovať potraviny a používaný inventár
- v rámci pracovnej pozície sú na absolventa kladené veľmi vysoké požiadavky na schopnosť pracovať v tíme
- uplatní sa v pracovných pozíciách kuchár, hlavný kuchár, šéfkuchár, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania
Počas štúdia žiaci môžu absolvovať odborné kurzy – barmanský, baristický, someliérsky, carving, čapovanie piva.
6444 K ČAŠNÍK,SERVÍRKA
Kód a názov študijného odboru: 6444 K čašník, servírka
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy, zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium, ktorú posúdi a písomne potvrdí dorastový lekár
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie a výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent
- nájde uplatnenie v hotelierstve a gastronómii
- uplatní sa v pracovných pozíciách ako účtujúci čašník, servírka, hlavný čašník, servírka, barman, manažér gastronomickej prevádzky
- uplatní sa ako vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania nielen v našich, ale aj zahraničných prevádzkach.
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): možnosti ďalšieho vzdelávania v pomaturitnom štúdiu a na vysokej škole
Profil absolventa: Absolvent študijného odboru
- je kvalifikovaným zamestnancom, schopným samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v hoteloch, reštauráciách, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania
- ako živnostník je schopný vykonávať činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov v spoločnom stravovaní
- na úrovni stredného manažmentu vie viesť a koordinovať prácu kolektívu, vie využívať v organizačnej a riadiacej práci a pri vedení agendy IKT, vie sa orientovať v základných právnych normách a predpisoch a uplatňovať ich v praxi
- ovláda všetky práce spojené so stolovaním, techniky jednoduchej i zložitej obsluhy, samostatne zvládne všetky spôsoby obsluhy v zariadeniach spoločného stravovania pri bežnej prevádzke ako aj pri slávnostných príležitostiach
- ovláda príslušnú techniku, stroje a zariadenia, pozná zásady BOZP
- ovláda kultivované a spoločenské správanie, vie komunikovať so zákazníkom, uviesť hostí a poskytnúť pomoc pri výbere jedál a nápojov, vie podávať informácie o jedlách a nápojoch, poskytovať odbornú inštruktáž pri servírovaní špeciálnych pokrmov
- ovláda práce spojené s prípravou jedál a nápojov, pozná suroviny, technológiu prípravy teplých i studených pokrmov, pripravuje miešané nápoje aj podľa vlastných receptúr, vie pripraviť jednoduché jedlá, minútky, šaláty a múčniky, dokončuje jedlá pred hosťom a pripravuje tabule na slávnostné príležitosti
- ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke a prácu na registračnej pokladni. Ovláda zostavovať jedálne a nápojové lístky podľa gastronomických pravidiel, servis a ošetrovanie nápojov, ošetrovanie a skladovanie potravín a používaného inventáru, orientuje sa v novo vyvinutých technológiách a nových trendoch v gastronómii.
Počas štúdia žiaci môžu absolvovať odborné kurzy – barmanský, baristický, someliérsky, carving a čapovania piva.
6405 K PRACOVNÍK MARKETINGU
Kód a názov študijného odboru: 6405 K pracovník marketingu
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy, zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium.
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie a výučný list
Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Pracovné uplatnenie absolventa: Absolvent
- nájde uplatnenie ako odborný ekonomický pracovník v súkromných a štátnych podnikoch a organizáciách v rôznych pozíciách, kde sa vyžaduje úplné stredné odborné vzdelanie
- je pripravený na komunikáciu s dodávateľmi, riešenie objednávok, reklamácií, prepravy
- vie pripravovať marketingové a propagačné materiály
- je pripravený na komunikáciu s reklamnými spoločnosťami, na grafickú úpravu a spracovanie propagačných materiálov, na pravidelnú prípravu reklamných akcií za účelom zvyšovania odbytu
- je pripravený na riadenie a prípravu online kampaní, starostlivosť o webovú stránku a e-shop, prípravu a organizovanie prieskumu a analýz trhu, na starostlivosť o databázu obchodných partnerov, zabezpečovanie efektívneho marketingu s orientáciou na trh a pod.
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): možnosti ďalšieho vzdelávania v pomaturitnom štúdiu a na vysokej škole
Profil absolventa: Absolvent študijného odboru pracovník marketingu
- je kvalifikovaný odborník so širokým odborným profilom a primeraným všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti súvisiace s praktickým marketingom
- je schopný vykonávať práce súvisiace s riadením a organizovaním
- pozná sortiment, vlastnosti výrobkov, spôsob výroby, odbytu, obchodu a služieb, dokáže zostaviť ponuku produktov a aplikovať nástroje marketingu, vie využívať výsledky prieskumu trhu
- ovláda hospodársku korešpondenciu, obsluhu, využitie informačných technológií a základy účtovnej evidencie
- je otvorený novým trendom a metódam v praxi, je schopný samostatne a tvorivo uplatniť teoretické vedomosti a praktické zručnosti v danej oblasti, je dostatočne adaptabilný, logicky mysliaci, schopný aplikovať získané vedomosti, schopnosti a zručnosti v podmienkach trhového hospodárstva
- je schopný pracovať samostatne, aj v tíme, sústavne sa vzdelávať štúdiom ďalšej odbornej literatúry a sledovať vývoj vo svojom odbore, v rámci pracovnej pozície sú na absolventa kladené veľmi vysoké požiadavky na krátkodobú pamäť a schopnosť príjemného sociálneho kontaktu
- vie uplatniť vysoké nároky, ktoré sú kladené na praktické myslenie, písomný a slovný prejav, prispôsobivosť, flexibilitu, sebakontrolu, sebaovládanie, samostatnosť, kultivovanosť vystupovania a vzhľad, istotu a pohotovosť vystupovania, samostatné myslenie