Gastronómia - celoživotná záľuba Andreja Sedláčika

Na SOŠ Lomonosovova som v roku 2011 začal študovať odbor kuchár, nakoľko ma gastronómia veľmi bavila. Počas štúdia som sa vďaka kurzom, ktoré škola ponúkala, začal viac zaujímať o baristiku a barmanstvo. Káva mi učarovala najviac, a preto som sa jej začal venovať naplno. Absolvolval som 3 baristické kurzy, vďaka ktorým som sa dostal aj na rôzne

súťaže po celom Slovensku. Vyučujúci nás na ne usilovne pripravovali a motivovali nás. Keďže škola vždy videla potenciál vo svojich študijných odboroch, podporovala nás najmä investovaním do kvality vybavenia, ktoré nám po praktickej stránke prispelo k vzdelaniu najviac. Mojím najväčším úspechom spomedzi spomínaných súťaží bol Prievidzský rytier čiernej dámy, kde som sa z 36 súťažiacich umiestnil na 3.mieste. Ďalšou významnou súťažou pre mňa bola Euroacademic, kde som tiež obsadil 3.miesto, spolu s najlepšou technikou pri kávovare. Najviac diplomov a cien mám práve z kategórií technického zamerania. Na súťažiach sa mi darilo a posúval som sa vpred, až som napokon dostal možnosť robiť na nich technického komisára (rozhodcu). Vďaka absolvovaniu kurzov, som získal značnú výhodu v pracovných možnostiach popri škole, ktoré mi pomohli napredovať a zdokonaľovať sa ako v Latte Art, tak celkovo v baristike a barmanstve.

Po škole som vedel, že gastronómia je cesta, ktorou sa chcem vydať. Jednou z prvých pracovných príležitostí bola kaviareň Betónka, v ktorej som zotrval cca 3 roky. Dnes pracujem ako barman v Pizza Kitty, čo mi tiež veľmi pomohlo v progrese. Najviac však vďačím za svoje úspechy a uplatnenie v pracovnej sfére našej škole, ktorá ma mnoho naučila a perfektne pripravila na prácu v gastronómií. Ani po toľkých rokoch neľutujem, že som si túto školu vybral a keby som mohol, veľmi rád by som sa vrátil do študentských čias.