Spoločné stravovanie nadstavbový dvojročný maturitný odbor

Absolvent dvojročného nadstavbového študijného odboru 6421 L spoločné stravovanie po ukončení štúdia úspešne vykonanou maturitnou skúškou získajú vedomosti, s ktorými budú schopní uplatniť sa vo svojom povolaní so všeobecnovzdelávacím základom a odbornými teoretickými a praktickými zručnosťami aplikovateľnými v praxi s prirodzenou profesionálnou hrdosťou.

Absolventi získajú schopnosť komunikovať v cudzom jazyku, riešiť problémové úlohy a pracovať v skupine. Aktívne sa zapájať do spoločnosti a svoje vedomosti a zručnosti priebežne aktualizovať. Budú schopní prijímať zodpovednosť za vlastnú prácu a za prácu ostatných, ovládať zásady vedenia administratívy v prevádzke, príjemke, preskúšaní, skladovaní a konzervácii tovaru.

 Po absolvovaní vzdelávacieho programu získajú zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom. Naučia sa efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci. Absolvent tiež disponuje základnými vedomosťami v oblasti environmentálnej výchovy a finančnej gramotnosti.

Odborné vzdelávanie v tomto vzdelávacom programe pripravuje absolventov pre uplatnenie sa v spoločnom stravovaní a cestovnom ruchu. V rámci pracovnej pozície sú na absolventa kladené mimoriadne požiadavky na rozlišovanie chuti a čuchových podnetov. Vysoké požiadavky na schopnosť pracovať v tíme a praktické myslenie. Požiadavky sú kladené aj na rozlišovanie farieb a farebných odtieňov, odolnosť voči senzorickej záťaži, rozdelenie pozornosti, prispôsobivosť, flexibilitu, samostatnosť a kultivovanosť vystupovania.

Toto povolanie nie je vhodné pre žiakov s ochorením obmedzujúcim výkon tejto pracovnej pozície. Presné posúdenie zdravotného stavu s následným odporúčaním alebo neodporúčaním výkonu tejto pozície je možné iba po konzultácii s lekárom. Absolventi sa uplatnia v pracovných pozíciách ako prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.