Kuchár(maturita)
6445 K KUCHÁR (SDV)
Kód a názov študijného odboru: 6445 K kuchár (SDV)
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy, zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium.
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie a výučný list
Pracovné uplatnenie absolventa: absolventi majú široké možnosti uplatnenia sa v obchodno-prevádzkových a technicko-hospodárskych funkciách prevádzkového charakteru, ako kuchári v oblasti zásobovania v hotelových, reštauračných zariadeniach a kuchyniach, ako aj súkromní podnikatelia.
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): možnosti ďalšieho vzdelávania v na vysokej škole
Profil absolventa:
Absolvent štvorročného študijného odboru kuchár:
- samostatne zvládne prípravu jedál v zariadeniach spoločného stravovania (reštaurácie, hotely, bary, bistrá, penzióny a pod.) pri bežných prevádzkach, ako aj pri slávnostných príležitostiach;
- vie pripraviť jednoduché a zložité jedlá, minútky, šaláty a múčniky, dokončiť jedlá pred zrakom hostí;
- vie pripraviť pracovisko a ovláda všetky práce spojené s prípravou jedál, vie podávať informácie o jedlách, poskytovať odbornú inštruktáž pri servírovaní špeciálnych pokrmov;
- ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, písať jedálne lístky, ošetrovať a skladovať potraviny a používaný inventár.
Počas štúdia žiaci môžu absolvovať odborné kurzy – barmanský, baristický, carvingový