Kuchár/kuchárka

Absolvent učebného odboru 6445 H kuchár/kuchárka sa  stáva po úspešnom absolvovaní 3 – ročného štúdia pracovníkom, ktorý dokáže pracovať v oblasti spoločného stravovania samostatne a tvorivo. Štúdium sa zakončuje záverečnou skúškou. Absolvent ovláda práce spojené s prípravou pokrmov ako je ich predbežné spracovanie a úpravy, tepelné úpravy jednotlivých jedál, pozná suroviny, koreniny,  nápoje a ich zloženie, vlastnosti i technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel pri zostavovaní menu a jedálnych lístkov, ovláda a dodržiava zásady bezpečnosti i hygieny, program HACCP, pozná receptúry bežných i náročných jedál, prípravu pokrmov cudzích kuchýň, má kultivované a spoločenské správanie, má základné ekonomické vedomosti potrebné pri vedení dokumentácie v podniku, dokáže komunikovať v cudzom jazyku, ovláda svoj materinský jazyk slovom i písmom.

Povolanie kuchár nie je vhodné pre žiakov s ochorením obmedzujúcim výkon tejto pracovnej pozície. Posúdenie zdravotného stavu je možné iba po konzultácii s lekárom. Absolventi sa uplatnia v pracovných pozíciách ako pomocný kuchár, kuchár, kuchár špecialista, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.

Absolventi získajú schopnosť komunikovať v cudzom jazyku, riešiť problémové úlohy a pracovať v skupine. Aktívne sa zapájať do spoločnosti a svoje vedomosti a zručnosti priebežne aktualizovať. Budú schopní prijímať zodpovednosť za vlastnú prácu a za prácu ostatných. Po absolvovaní vzdelávacieho programu získajú zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom. Naučia sa efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci.