Cukrár

Kód a názov študijného odboru: 2964 H cukrár

Forma štúdia: denná                                           

Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Dĺžka štúdia: 3 roky

Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť.

Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list. 

 

Pracovné uplatnenie absolventa: absolventi sa uplatnia ako odborní zamestnanci cukrárskej výroby na prevádzkach malých a stredných firiem, v živnostenských zariadeniach, ako zamestnanci v hoteloch a iných gastronomických zariadeniach.

 

Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): možnosti ďalšieho vzdelávania v nadstavbovom štúdiu 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

 

Profil absolventa:

Absolvent trojročného učebného odboru:

  • vie pripraviť suroviny na výrobu podľa noriem, vie zhotoviť cestá, hmoty, náplne, polevy, ozdoby a finálne výrobky, vie uplatniť fantáziu, tvorivosť, estetické cítenie pri príprave výrobkov, vie pripraviť špeciálne cukrárske výrobky, zmrzliny a mrazené krémy;
  • ovláda technologické postupy výroby, vie obsluhovať technologické strojné zariadenia, pozná základné druhy cukrárskych výrobkov a ich výživovú hodnotu.