Čašník, servírka(maturita)

6444 K ČAŠNÍK, SERVÍRKA (SDV)

 

Kód a názov študijného odboru: 6444 K čašník, servírka (SDV)      

Forma štúdia: denná                                           

Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A

Dĺžka štúdia: 4 roky

Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy, zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium.

Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: maturitná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie a výučný list

 

Pracovné uplatnenie absolventa: absolvent nájde uplatnenie v pracovných pozíciách ako účtujúci čašník, servírka, hlavný čašník, servírka, barman, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.

 

Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): možnosti ďalšieho vzdelávania na vysokej škole.

 

Profil absolventa: 

 

Absolvent študijného odboru čašník, servírka:

  • je schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania: v hoteloch, reštauráciách, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania;
  • ovláda všetky práce spojené so stolovaním, techniky jednoduchej i zložitej obsluhy, samostatne zvládne všetky spôsoby obsluhy v zariadeniach spoločného stravovania pri bežnej prevádzke, ako aj pri slávnostných príležitostiach, vie pripraviť základné druhy miešaných nápojov;
  • ovláda kultivované a spoločenské správanie, vie komunikovať so zákazníkom, uviesť hostí a poskytnúť pomoc pri výbere jedál a nápojov, vie podávať informácie o jedlách a nápojoch, poskytovať odbornú inštruktáž pri servírovaní špeciálnych pokrmov;
  • ovláda zásady vedenia administratívy i účtovania v prevádzke a prácu na registračnej pokladni, ovláda zostavovať jedálne a nápojové lístky podľa gastronomických pravidiel, servis a ošetrovanie nápojov, ošetrovanie a skladovanie potravín a používaného inventáru, orientuje sa v novo vyvinutých technológiách a nových trendoch v gastronómii.

 

Počas štúdia žiaci môžu absolvovať odborné kurzy – barmanský, baristický, carvingový.