Čašník, servírka(maturita)
6444 K ČAŠNÍK, SERVÍRKA (SDV)
Kód a názov študijného odboru: 6444 K čašník, servírka (SDV)
Forma štúdia: denná
Stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A
Dĺžka štúdia: 4 roky
Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, podmienky prijatia na štúdium ustanovuje vykonávací predpis o prijímacom konaní na stredné školy, zdravotná spôsobilosť uchádzača o štúdium.
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie a výučný list
Pracovné uplatnenie absolventa: absolvent nájde uplatnenie v pracovných pozíciách ako účtujúci čašník, servírka, hlavný čašník, servírka, barman, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.
Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): možnosti ďalšieho vzdelávania na vysokej škole.
Profil absolventa:
Absolvent študijného odboru čašník, servírka:
- je schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania: v hoteloch, reštauráciách, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania;
- ovláda všetky práce spojené so stolovaním, techniky jednoduchej i zložitej obsluhy, samostatne zvládne všetky spôsoby obsluhy v zariadeniach spoločného stravovania pri bežnej prevádzke, ako aj pri slávnostných príležitostiach, vie pripraviť základné druhy miešaných nápojov;
- ovláda kultivované a spoločenské správanie, vie komunikovať so zákazníkom, uviesť hostí a poskytnúť pomoc pri výbere jedál a nápojov, vie podávať informácie o jedlách a nápojoch, poskytovať odbornú inštruktáž pri servírovaní špeciálnych pokrmov;
- ovláda zásady vedenia administratívy i účtovania v prevádzke a prácu na registračnej pokladni, ovláda zostavovať jedálne a nápojové lístky podľa gastronomických pravidiel, servis a ošetrovanie nápojov, ošetrovanie a skladovanie potravín a používaného inventáru, orientuje sa v novo vyvinutých technológiách a nových trendoch v gastronómii.
Počas štúdia žiaci môžu absolvovať odborné kurzy – barmanský, baristický, carvingový.