Čašník, servírka

6444 H ČAŠNÍK,SERVÍRKA (SDV) 

 

Kód a názov študijného odboru: 6444 H čašník, servírka (SDV)     

Forma štúdia: denná                                           

Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie – ISCED 3C

Dĺžka štúdia: 3 roky

Podmienky na prijatie do odboru: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť.

Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: záverečná skúška

Doklad o dosiahnutom vzdelaní: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list. 

 

Pracovné uplatnenie absolventa: v pracovných pozíciách ako účtujúci čašník, servírka, hlavný čašník, servírka, barman, prevádzkar, vedúci závodu spoločného stravovania, súkromný podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.

 

Nadväzná odborná príprava (možnosti ďalšieho zvyšovania kvalifikácie): možnosti ďalšieho vzdelávania v nadstavbovom štúdiu 6403 L podnikanie v remeslách a službách, ktoré mu umožňuje pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

 

Profil absolventa: 

Absolvent učebného odboru:

  • zvládne jednoduchú a zložitú obsluhu hostí v zariadeniach spoločného stravovania (reštaurácie, hotely, bary, bistrá, chaty a pod.) pri bežných prevádzkach, ako aj pri slávnostných príležitostiach, vie uviesť hostí a poskytnúť pomoc klientom pri výbere z jedálneho lístka;
  • vie pripraviť miešané nápoje aj podľa vlastných receptúr, prijímať jednoduché a zložité objednávky, podávať informácie o jedlách a nápojoch, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál;
  • vie pripraviť pracovisko a ovláda všetky práce spojené so stolovaním, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie; 
  • ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, vie účtovať na registračnej pokladni, inkasovať tržby, písať jedálne lístky.

 

Počas štúdia žiaci môžu absolvovať odborné kurzy – barmanský, baristický, carvingový.