2955 H Učebný odbor - mäsiar, lahôdkár

Chceš byť mäsiarom alebo mäsiarkou?  Prečítaj si ako štúdium vyzerá u nás. 

Mäsiari, lahôdkári sa naučia pracovať s mäsom rôznych jatočných zvierat, vedia rozoznať mäso podľa druhu, štruktúry a skladby. Ovládajú celý proces výroby mäsových výrobkov od porážania, kostenia až po samotné balenie mäsa či výrobkov.

Deň na zmluvnom pracovisku Dalton, s.r.o. začína dôkladnou prípravou BOZP a kontrolou hygienických noriem, následne sa žiaci rozdelia na jednotlivé úseky výroby a pod dohľadom majstra odborného výcviku vykonávajú pridelenú činnosť.

Žiaci sa v tomto odbore zúčastňujú triednych a medzitriednych súťaží v balení výrobkov, odhade presných hmotností, výrobe mäsových výrobkov a podobne.

Štúdium sa končí výučným listom s možnosťou v dvojročnom nadstavbovom štúdiu ukončiť vzdelanie maturitnými skúškami.

 

Uplatnenie absolventa : v potravinárstve – absolvent vie pripraviť suroviny na výsek a výrobu rôznych druhov mäsových výrobkov, upraviť mäso na predaj, aplikovať základné techniky balenia a zásady správneho skladovania.